Vertikalne markize - izjemna okenska obloga

« Nazaj na blog

Beseda tende v povezavi z okensko oblogo običajno povezujemo s terasnimi tendami, katerih material, nameščen na posebnem okvirju, se razprostira preko balkona ali terase in ustvarja senčen prostor. Je odlična rešitev za vroče poletne dni.

Vertikalne markize pa so povsem druga vrsta pokrovov; predvsem pa, za razliko od teras, niso prevleke, ki bi jih lahko uporabljali samo v poletni sezoni. Prednosti vertikalnih markiz uporabljamo vse leto.

Vertikalne markize sodijo v skupino zunanjih pokrovov in se montirajo na okno ali na zunanjo oblogo. Uporabljajo se lahko pri oknih iz PVC, aluminija ali lesa. Vgradnja vertikalnih markiz je še posebej pomembna pri velikih zasteklitvah, ki so danes v arhitekturi tako modne. Velika okna ali cele zastekljene stene se vse pogosteje pojavljajo v stanovanjskih hišah, objektih v javnih prostorih in na sedežih podjetij. Ustvarja zelo lepo zunanjo podobo objekta in zelo dobro osvetli notranjost ter jo naredi polno svetlobe in prostora, tudi če ni res velika. Imajo pa velika okna tudi slabosti, predvsem poleti skoznje pride največ toplote, pozimi pa je največ pobegne. Vertikalne okenske markize pomagajo preprečiti to.

Prednosti vertikalnih okenskih markiz
Da bi v celoti videli prednosti vertikalnih okenskih markiz, jih lahko razdelimo v skupine.

  • Zaščita pred pregrevanjem. Zunanji pokrovi so najučinkovitejši pri preprečevanju segrevanja prostorov, ker so nameščeni pred steklom. Na ta način preprečijo stik sončnih žarkov s stekleno površino okna in s tem omejijo dotok toplote ter zanjo ustvarijo učinkovito oviro. Brez njih bi stavba z veliko zasteklitvijo spominjala na akvarij, temperatura v notranjosti pa bi bila nevzdržna. Ta prednost je še toliko bolj pomembna, ker dandanes visoke temperature niso le poleti, ampak vse pogosteje tudi spomladi in jeseni.
  • Zaščita pred izgubo toplote. V hladnejših mesecih bo spuščena vertikalna markiza učinkovito pomagala ohranjati toploto v notranjosti (zmanjša koeficient prepustnosti na 16%).
  • Gospodarstvo. Vertikalne markize učinkovito ščitijo notranjost pred poletno vročino, zato bodo pomagale zmanjšati stroške, povezane s klimatsko napravo. Pozimi bodo s preprečevanjem toplotnih izgub zmanjšali stroške ogrevanja.
  • Naravna svetloba. Spuščena navpična markiza ne prekine pretoka naravne svetlobe, ampak jo razprši. Doma ali v službi lahko uporabljate naravno svetlobo, a brez neprijetnega učinka sončenja.
  • Zaščita pred UV žarki. Sonce ne zvišuje samo temperature. Njegovi žarki lahko povzročijo postopno bledenje barv sten ali predmetov v domu ali poslovnih prostorih. Vertikalna markiza bo to učinkovito preprečila.
  • Zagotavljanje zasebnosti. Spuščena markiza ne bo ovirala pretoka naravne svetlobe in vidljivosti navzven, bo pa notranjost naredila nevidno od zunaj.
  • Zaščita pred insekti. Vertikalna markiza bo kljub odprtim oknom preprečila nadležnemu mrčesu vstop v prostore.

Vertikalne markize v spletni trgovini Knall
Trgovina Knall ponuja vertikalne markize FAKRO v dveh sistemih: VMZ in VMB. Sistema se razlikujeta po tem, da ima VMB premični nihajni nosilec. Zahvaljujoč njej lahko po razgrnitvi markize njen spodnji del nagnemo in imamo prost dostop do okenske police. Sistem VMZ krmilimo ročno, električno ali električno s solarnim pogonom. Sistem VMB samo električni ali električni s solarnim pogonom.

Oba sistema sta izdelana iz posebne, trpežne in na vremenske vplive odporne tkanine iz steklenih vlaken, prevlečene s PVC. Tkanina se zvije na gred z motorjem in položi v kaseto iz aluminijastih profilov. Trak z zadrgo, ki je vdelan v robove blaga, zagotavlja njegovo napetost med vodili in preprečuje izpadanje iz vodil. Zaradi te kombinacije je tkanina odporna na močne sunke vetra – do 120 km/h (bočni veter do 220 km/h).

Blog

Izdelki, ki bi vas lahko zanimali

Preverite tudi.

Podstrešje - ni tako skrivnostno

Podstrešje - ni tako skrivnostno

Podstrešja imajo na sebi nekaj posebnega. So zelo intimen prostor gospodinjstva. V projektih majhnih hiš vključujejo spalnice,...

več »

Vsi članki in nasveti »