Okrasna vrtna pergola

« Nazaj na blog

Dvoriščni vrt je idealen kraj za počitek in sprostitev. Jutranja kava, trenutek ob knjigi, srečanje s prijatelji ali zgolj strmenje v nebo – vse je na vrtu »drugačnega okusa«.

Naše veselje ni samo lenarjenje, temveč tudi skrb za vrt in skrb za njegovo lepo podobo. Okrasne rastline, cvetoče rože - vse to naredi naš vrt edinstven. Vsak je drugačen, dveh enakih ne bomo našli.

Vrtne rastline so ena, druga kul vrtna dekoracija lahko postanejo elementi uličnega pohištva; ena najbolj zanimivih so pergole. Pergola je očarljiv okras, hkrati pa prostor, kjer se lahko v vročem vremenu sprostite v senci ali se zatečete pred rahlim dežjem. Njegova zasnova je običajno sestavljena iz visokih stebrov, povezanih s prečnimi tramovi ali nosilci.

Pergolo lahko postavite v katerikoli del vrta ali na primer ob teraso. Učinkovita uporaba pergole je tudi ustvarjanje prehodov (ločitev naslednjih delov vrta) in vrat (ko jih postavimo na vhod). Njegove rastline krasijo visokostebelne rastline.

Plazeče se okrasne rastline
Vrtne pergole lahko lepo okrasijo dvoriščni vrt ali parcelo. Lahko jih posadimo z različnimi sortami rastlin; odvisno od oblikovanja ostalega vrta in našega okusa. Pri izbiri se odločimo tudi za precej hitro rastoče rastline, da na učinek ne bo treba čakati še 10 let. Zaraščanje strukture bo ustvarilo senčen in očarljiv prostor. Hkrati bodo postali edinstven okras vrta.

Spodaj je nekaj predlogov, ki vam lahko pomagajo pri izbiri rastline, ki jo želite gojiti na pergoli:

  • Kitajska aktinidija - hitra rast, okrasno listje (po videzu spominja na svetel semiš) in užitno sadje. Pri izbiri te rastline upoštevajte, da ni odporna na nizke temperature (pod -10oC). Zato bodo zanjo primerna mesta zaščitena pred vetrom. Za zimo je vredno pokriti pergolo z agrotekstilom ali slamnato podlogo, ki bo pomagala zaščititi rastlino. Če želimo gojiti sadje, moramo posaditi nekaj kosov, da pride do opraševanja (na nekaterih se pojavijo samo moški cvetovi, na drugih ženski).
  • Clematis (Clematis) - ena izmed rastlin, ki se najpogosteje uporablja na pergolah. Ima večbarvne cvetove, ki cvetijo zelo dolgo - od maja do oktobra. Pri izbiri se je vredno posvetovati s strokovnjakom, saj je klematis zahtevna rastlina. Dobro se počuti na toplem, a senčnem mestu; na stalno vlažni zemlji, polni hranil. Prav tako mora biti primerno pognojen in obrezan.
  • Variabilni vinski kamen - ponudba za manj izkušene vrtnarje. Ne zahteva posebne nege; enako dobro raste na soncu in v polsenci. Raste lahko tudi na tleh, ki so revnejša z minerali. Zanj so značilni zaviti, nazobčani in raznobarvni (zeleno-belo-roza) listi. Na njej se pojavijo tudi jagode (neužitne).
  • Desna trta - je rastlina, ki je povzročila obstoj pergol. Za lepo rast in obroditev ni velikih zahtev. Zadostuje sončno mesto in redno obrezovanje rastočih poganjkov. Prav tako morate redno preverjati škodljivce.
  • Navadni bršljan - rastlina hitro raste in je dolgoživa. Mladi listi so dlakavi, starejši pa kožasti in bleščeči; cvetovi (če se pojavijo) so samo na starejših bršljanih. Rastlina ni zahtevna glede zemlje, zanjo so idealna senčna mesta. Paziti je treba le, da ne zraste preveč. Bršljan je strupena rastlina.
  • Kovačnik – zanj so značilni majhni, temno zeleni listi in cvetovi z ozkimi cvetnimi listi. Cvetovi cvetijo na prelomu junija in julija, njihov vonj pa je neverjeten.

Blog

Preverite tudi.

Kako se znebiti komarjev

Kako se znebiti komarjev

Ta objava naj bi bila o nečem drugem. Še vedno pa komarji motijo pisanje. Letijo, brenčijo in grizejo. Zato bo ta del...

več »

Kako očistiti okenske pokrove

Kako očistiti okenske pokrove

Ta tema se pogosto pojavlja med vprašanji naših strank. Kako vzdrževati senčila čista, da izgledajo estetsko in ohranijo...

več »

Vsi članki in nasveti »